Fikret Orman: Borç yükünü kaldıramıyoruz

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ve Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman, Spor Toto Süper Lig'de kulüpler, FIFA ve lisans anlaşmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ve Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman, Spor Toto Süper Lig'de kulüpler, FIFA ve lisans anlaşmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Orman ve Özdemir'in açıklamaları

Nihat Özdemir: Göreve başladığımız 1 Haziran'dan bu yana kulüplerimizin ve Türk futbolunun sorunlarını çözmek için yoğun bir çalışma yürütmekteyiz. Çok kısa bir sürede çözüme kavuşturduğumuz en önemli konuların başında kulüp-lisans sorunu gelmektedir. FIFA ve UEFA kurallarını uygunluk ve bankalar birliği yapılandırmasının da temeli olacak statüde önemli değişiklikler yapmaktayız.

Kurulumuzun üye sayısı ve niteliğini değiştiren Türk futbolu için daha fonksiyonel bir hale getirmiş bulunmaktayız. Ayrıca bankalar ve kulüplerimizle görüşmeler yaptık. Mali yapılandırma sürecini de yürüttük. UEFA ile güzide kulüplerimiz adına görüşmelerde bulundu. Geçtiğimiz ay UEFA merkezine giderek talimatlarımızın detaylarını anlattık. Kendileri de bu uygulamalarımızı çok olumlu buldular.

Kulüp-Lisans talimatımızı da yayınladık. Bu talimat inşallah Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olacaktır. Bu amaçla da kulüp lisans kurulumuzu çok değerli, alanlarında uzman adamlardan oluşturduk. Kurulumuzda ülkedeki herkesin bildiği 3 bankacı arkadaşımız, 1 tane hukuk profesörümüz, 3 tane de denetlemeci bulunmaktadır.

Bu talimatla aslında biz federasyon olarak yeni bir denetim modeli getirmiş bulunmaktayız. TFF'nin sezonluk denetlemesinin yanı sıra kulüplerimizin bağımsız denetleme kuruluşlarınca denetlemeye tabi tutulacaklardır. Bu sistemin en önemli ayağına gelince; sezon ortası kontrollerinde her bir takıma koyacağımız limiti web sitemizden yayınlayacağız. Limiti aşan takımlara yeni futbolcu tescilleri kesinlikle yapılmayacaktır. Kulüplerin gelir/giderleri mutlaka korunacaktır.

Böylece takım harcama limitini aşmayan kulüplerimiz Avrupa kupalarına katılma hakkı kazanmaları halinde herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmayacaklardır. Kulüplerimizden puan silme, transfer yasağı ve kadro sınırlaması gibi yatırımlara maruz kalmaması için takım harcama limitlerine mutlaka uymak zorundalar.

Şu an bildiğimiz gibi birinci transfer dönemi içerisindeyiz. Takımlarımız elbette transfer yapmak isteyeceklerdir. Ancak şunu tekrar hatırlatmak istiyorum; kulüplerimizin harcamalarını yaparken çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde bahsettiğimiz ağır cezalara maruz kalabilirler. Bankalar Birliği ile yapacakları anlaşmaları da riske atabilirler.

Tüm bu çalışmalarımızın amacı kulüplerimizin girdaptan çıkmasıdır. En önemli ise kulüplerimiz FFP açısından da UEFA ile sorun yaşamayacak, bu mali denge de kulüplerimize başarıları getirecektir.

Fikret Orman: Kulüplerin geldiği noktalar belli. Türkiye'nin Avrupa'daki itibarına ve Süper Lig'in marka değerine baktığımızda çok iyi bir noktada olmadığımız ortada. Transfer yasaklarıyla, oyuncu sınırlamalarıyla karşı karşıya kaldık. 2014/2015 senesinde Beşiktaş kulübü Avrupa kupalarına katılamadı. Şimdi sürece baktığımız zaman Beşiktaş olarak biz bu durumu çözemedik. Federasyonumuz gelir gelmez bu konuyu ele aldı. Şu anda çıkan lisans alt yapısının tamamını beraber oluşturduk. Bugünden itibaren başkanımın da ifade ettiği gibi herkes bütçeleri içinde kalmalıdır.

Bu önümüzdeki 6 aylık süreçte nasıl olsa 6 ay sonra başlayacak kaygısı olmasın. Bugünden itibaren uyulmaya başlansın. Eğer bugünden itibaren bunu uymayan takım olursa cezaları ağır olacaktır. Bunun için artık deniz bitti. Türk futbolu artık bunu kaldıramıyor.

UEFA'nın yapmış olduğu yeni düzenlemelerde artık bizi direkt olarak şampiyon takımı dahi Şampiyonlar Ligi'ne almama gibi bir yaptırımla da karşı karşıyayız. Yolda taraftarları görüyorum, şu mu gelecek bu mu gidecek diye soruluyor. Taraftar baskısıyla hareket ettiğimiz zaman iş buraya geliyor. Dirayetli durmalıyız.

Nihat Özdemir: 1 hafta içinde kulüp bilançolarını alacağız ve takımların transfer bütçelerini oluşturacağız. Ama bunu kulüpler kendileri dahi yapabilirler. Hesap yapıp harcama limitlerini kendileri bulabilirler. Biz Eylül ayında harcama limitlerini sitemize koyacağız. Eğer fazla harcama yaptıysa, limiti aştıysa puan silme cezası olmak üzere cezalandıracağız.

Düşünün ki geçen sene herhangi bir takımın 2 veya 3 puanını silersen bu sıralamayı, her şeyi etkileyebilir. Kulüplerimiz bunu iyi bilsinler. 7 kişilik kuruldan çıkacak kararın herhangi bir dönüşü yoktur. Biz kuralı uygulamasak bile UEFA uygulayacak.

Fikret Orman: Transfer dediğiniz bir tek kulübün oyuncuya verdiği para değil. Hiçbir bonservis ödemeseniz bile, oyuncularınıza verdiğiniz maaşlar kuralların dışına çıkıyorsa yine ceza alırsınız. Normalde siz 100 liralık bir bütçeniz varsa, bunu ilk sene yüzde 30, ikinci sene yüzde 15 aşabilirsiniz. Çünkü herkesin elinde kontratlar var. Bir geçiş süreci var. Kimse sadece bonservisle yapılan transferlere bakmasın. Bedelsiz transferler de çok önemli. Bunun bir limitleri var, bu limitler içinde kalınması lazım.

Nihat Özdemir: UEFA'ya çok dosya bırakmayacağız. Lütfen çok katı demeyin. UEFA bizden daha katı. Biz bir defa 2 yıl geçiş süreci bıraktık. İlk yıl yüzde 30, ikinci yıl yüzde 15 limiti aşabilirsiniz. Biz bu yönetmeliği uygularsak ve kulüplerimiz de bu talimatlara uyarsa Türk futbolu 3 sene içinde bu durumdan kurtulabilir. Bankalarımız da kulüplerimize ellerinden gelen destekleri göstermektedirler. Bunda en önemli etkenlerden biri de bu yayınladığımız lisans programıdır.

Biz Türkiye'de yaşıyoruz. Bizim bildireceğimiz harcama limitleri Türk lirası üzerinden olmalıdır. Hesaplarımız Türk lirası üzerinden olacak. Dolar veya Euro değil.

Bu kulüp lisans yönetmeliği üzerinde neredeyse 6 aydır çalışıyoruz. Son halini bizim yönetimimiz Kulüpler Birliği ile paylaştı. Her kulüp itirazlarını belirtti. Bankalar Birliği ile görüştük. Son olarak UEFA'daki arkadaşların da görüşlerini aldık ve ilan ettik. Ve yürüyeceğiz. Bu bir yönetmelik, tabii bunun aksayan yerleri olabilir. Veya bakacağız ki bu aldığımız kararları daha da katılaştırmamız gerekecek, ona da bakacağız. Veya bazı şeyleri çıkaracağız. Önemli olan başlamaktır. Biz başladık.

Fikret Orman: Ben hem Beşiktaş'ı hem Kulüpler Birliği'ni temsil ediyorum. Bu borç stoğunu, bu itibarsızlığı Türk futbolu kaldırmıyor. Marka değerimize de büyük zarar veriyor. Tek sorun bu mu? Hayır. Hepsiyle ilgili çalışma yürütüyoruz.

Nihat Özdemir: Eylül başında bu transfer dönemi sona eriyor. Limitleri aşan takımlar ara transfer döneminde transfer yapamayacak. Yapsa bile lisans alamayacak.


Ajansspor 

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI