Beşiktaş, UEFA'dan ne istedi? İşte gerçekler

Beşiktaş, Türkiye Futbol Federasyonu'nun ligden çekilen takımlarla ilgili verdiği karara itiraz etmek için UEFA'ya yazdığı mektupta ne talep etti. İşte gerçekler... (BJK Haber)

Beşiktaş, Türkiye Futbol Federasyonu'nun ligden çekilen takımlarla ilgili verdiği karara itiraz etmek için UEFA'ya yazdığı mektupta ne talep etti. İşte gerçekler... (BJK Haber) 

6 Şubat günü yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından meydana gelen büyük yıkım sonrası Süper Lig’den çekilen Hatayspor ve Gaziantepspor’un kalan maçlarında oynayacakları rakiplerin TFF tarafından hükmen galip sayılması kararına Beşiktaş kulübü tarafından yapılan itirazlar sürüyor.

Haberler gerçeği yansıtmıyor

Konuyla ilgili olarak bugün bazı medya organlarında yer alan “Beşiktaş, TFF'nin ligden çekilen takımlar ile ilgili kararı için UEFA'ya resmi başvuru yaptı ve bu şartlarda ligin tescil edilmemesini istedi ve UEFA'dan Türkiye'den Avrupa kupalarına katılacak takımları kendi kriterlerine göre belirlemesini talep etti” şeklinde yer alan haberler ise büyük ölçüde gerçeği yansıtmıyor. 

Beşiktaş'ın mektup yazdığı doğru

Kaynaklarımdan aldığım bilgilere göre Beşiktaş Kulübünün UEFA’ya bir mektup yazdığı doğru. Ancak yazılan mektupta kulüp UEFA’ya TFF’nin aldığı kararın ne olduğunu anlatıp UEFA organizasyonlarından çekilen takımların maçlarını oynanmamış kabul eden bir uygulama yapan Avrupa Futbol Konfederasyonu’ndan sadece bu konudaki görüşünü paylaşmasını talep ediyor. 

Böyle bir talep olamaz

Ancak UEFA’nın bu konuda çıkan haberlerde belirtildiği gibi ligi tescil etmemesini veya Avrupa’ya katılacak takımları belirlemesini bırakın, herhangi bir görüş paylaşması dahi hiçbir şekilde mümkün değil. Çünkü ne UEFA ne de FIFA ülkelerin yerel liglerinin düzenlenmesine karışma yetkisine sahip değiller. 

UEFA'nın vereceği cevap bir şey değiştirmez

Avrupa’da sadece kendi organizasyonlarına katılacak takımların yerine getirmesi gereken şartları belirleyen UEFA, Beşiktaş kulübüne ancak nezaketen vereceği bir cevapta bu konudaki kararın ülkedeki yetkili federasyona ait olduğunu belirtmekten başka bir şey yapamaz. 

UEFA yalnızca kendi organizasyonlarına müdahale edebilir

Her ülkenin kendi futbol federasyonu ülkede düzenlenecek her türlü organizasyonun statüsünü ve müsabaka talimatlarını düzenleme yetkisine sahiptir. FIFA, oyun kuralları ve hakem işlerini düzenlerken, oyuncu ve teknik direktörlerin maaş konusunda kendilerine yaptığı şikayet başvurularını değerlendirme ve buna göre ceza verme yetkisine sahiptir. Ayrıca futbola yapılan siyasi müdahalelere karşı kararlar almak da FIFA’nın yetki alanındadır. Dünya futbolunun patronu yerel federasyonların statü ve talimatlarına karışmaz. UEFA ise yalnızca kendi organizasyonlarına katılacak takımlar ve kullanacağı hakemlerle ilgili kıstasları belirler. 

Beşiktaş Samsunspor’u kutlamıştı

Bu konudaki ısrarından var geçmeyen Beşiktaş kulübü Samsunspor’un 1. Lig’in bitmesine 7 hafta kala ligden çekilen Yeni Malatyaspor ve Adanaspor ile oynaması gereken maçların hükmen galibiyetleri de hesaplanmasıyla ligden çıkmayı garantileyen Samsunspor’u kutlamış ve bununla birlikte kendi tezini açığa düşüren bir durumun ortaya çıkmasına neden olmuştu. 

Hüseyin Özkök - Ajansspor 

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI