Beşiktaş'ı ayağa kaldıran büyük yolsuzluk

Beşiktaş'ın Fikret Orman döneminde gerçekleşen Orkan Çınar transferi davalık oldu. Yaşanan süreçte büyük yolsuzluk iddiaları var.

Orkan Çınar’ın 1 milyon Euro imza parasının bazı kişilerce paylaşıldığı belgelendi. Ahmet Nur Nebi yönetimi; Fikret Orman, Umut Güner, Ahmet Ürkmezgil, Metin Albayrak'a dava açktı. 

İşte Atilla Türker'in Ajansspor'daki köşe yazısı; 

Elimde bir belge var.

Daha doğrusu bir dava dilekçesi...

Beşiktaş Kulübü, Beşiktaş Kulübü'nün eski başkanı Fikret Orman'a ve de Orman'ın yönetiminde bulunan Umut Güner, Ahmet Ürkmezgil ve Metin Albayrak'a dava açtı.

Mevzu şu: 6 yıl önce Gaziantepspor'dan Beşiktaş'a transfer edilen Orkan Çınar'ın 1 milyon Euroluk (20 milyon Türk Lirası) imza parası Orkan Çınar'ın cebine girmedi, bazı kişiler tarafından bir güzel pay edildi.

Orkan Çınar'ın babası Meriç Çınar'ın şikâyeti sonucu acı gerçek ortaya çıktı.

Beşiktaş Kulübü'nün mali yapısını inceleyen KPMG adlı bağımsız denetim şirketi de tüm belgeler doğrultusunda bu müthiş rezaleti gözler önüne serdi.

Evet, 2017 yılında Beşiktaş’la 5 yıllık sözleşme imzalayan Orkan Çınar’ın 1 milyon Euroluk imza parasının başkalarının cebine girdiği tanık ve belgelerle ortaya konuldu.

Dava dosyasındaki en çarpıcı iddia şu: Beşiktaş Kulübü'nün o dönemki yöneticilerinin istemi ve organizasyonu sonucu bu 1 milyon Euro'luk operasyon gerçekleşti.

Nasıl mı oldu? Beşiktaş Kulübü, Orkan Çınar'a imza parası karşılığında 1 milyon Euro tutarında 4 adet çek verdi. Akabinde Orkan'a bu çekler ciro ettirildi, hemen ardından da Orkan'ın elinden bu çekler geri alındı. Sonra da bu çekler elden ele her yerde dolaştı.

Evet, mevzu korkunç boyutta...

Beşiktaş Kulübü'nün uçan paralarına bu şekilde 1 milyon Euro daha eklenmiş oldu.

***

DAVANIN İLK DURUŞMASI GÖRÜLDÜ

Yavaş yavaş ilerleyelim.

Baba Meriç Çınar'ın Beşiktaş Kulübü'nün mevcut yöneticilerine yaptığı şikâyet sonucu müthiş rezalet ortaya çıktı.

Beşiktaş Kulübü Yönetimi de olayın ciddiyeti doğrultusunda çok sayıda tanıkla konuştu.

Ayrıca çok sayıda belge temin edildi.

Hukuki süreç başlatıldı.

Eski Beşiktaş Başkanı Fikret Orman'ın yanısıra o dönemin etkili yöneticilerinden Ahmet Ürkmezgil, Metin Albayrak ve Umut Güner'e "Ağır kusurlu işlem ve eylemleri neticesinde Beşiktaş Kulübü'ne zarar verdikleri" gerekçesiyle tazminat davası açıldı.

Bu 1 milyon Euroluk 4 adet çeki kim aldı, kim ciro etti, nasıl ciro edildi, dava dosyasında yer alıyor.

Belirteyim, İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen bu müthiş davanın ilk duruşması 7 Aralık 2022'deydi. İkinci duruşma ise 22 Mart 2023'te saat 14.10'da...

Şimdiden duyurulur.

DOSYA, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DERNEKLER MASASI'NDA

Şu da var; İçişleri Bakanlığı Dernekler Masası da mevcut rapor, tanık ve belgeler doğrultusunda bu dosyayı özel incelemeye aldı.

Bu olay yarınlarda çok büyüyeceğe benziyor.

Olası savcılık soruşturmasının ardından skandalın boyutu netlik kazanacak.

Müthiş rezaletin içinde karşılıklı menfaat var mı yok mu belli olacak.

Her türlü para akışı doğrultusunda gerçekler ortaya çıkacak.

1 milyon Euro'nun kimler tarafından pay edildiği gözler önüne serilecek.

Yüce yargı gereken kararı en doğru şekilde verecek.

***

ORKAN ÇINAR'A 1 MİLYON EURO'LUK 4 ADET ÇEK

Çok heyecanlı bir tablo değil mi?

Mevzu şöyle gelişti:

Elimdeki dava dilekçesine bakarak tane tane yazıyorum:

Tarih, 24 Temmuz 2017... Orkan Çınar'ın transferi için Gaziantepspor ile Beşiktaş arasında sözleşme imzalandı. Beşiktaş Kulübü adına başkan Fikret Orman ile Gaziantepspor Kulübü Futbol Şubesi Sorumlusu Mustafa Kızıl sözleşmeyi imzaladı.

Bu sözleşmede Beşiktaş Kulübü'nün, Gaziantepspor Kulübü'ne 300 bin Euro bonservis bedeli vermesi taahhüt edildi.

Futbolcu Orkan Çınar'la da 4 Ağustos 2017'de başlayan ve 31 Mayıs 2022'de biten bir sözleşme imzalandı.

Beşiktaş Kulübü adına Orkan’la sözleşmeyi imzalayan isimler ise Ahmet Ürkmezgil ve Metin Albayrak...

Bu sözleşmenin ödemeler ve özel hükümler başlıklı 3. maddesinde "Futbolcu Orkan Çınar'a sözleşme süresinin tamamında Beşiktaş Kulübü adına tescilli olması kaydıyla Beşiktaş Kulübü tarafından 1 milyon Euro ücret ödemesi yapılacaktır" şeklinde ifade yer aldı.

1 milyon Euro'nun ödeme takvimi de sözleşmede şu şekilde belirtildi:

100.000 Euro - 28.07.2017...

300.000 Euro - 15.09.2017...

300.00 Euro - 15.11.2017...

300.000 Euro - 15.01.2018...

***

1 MİLYON EURO BEŞİKTAŞ'IN KASASINDAN ÇIKTI

Dava dilekçesindeki ifadeler doğrultusunda aynen aktarıyorum:

Bu 4 adet çek düzenlendikten sonra Orkan Çınar'a teslim edildi.

1 milyon Euro'luk imza parasının Orkan Çınar'a tam olarak ödendiğine dair bilgiler de Beşiktaş Futbol A.Ş. finansal kayıtlarına geçti.

Yani, bu 1 milyon Euro'nun tamamı Beşiktaş Kulübü'nün kasasından çıktı.

Sonra ne oldu?

Beşiktaş Futbol A.Ş. ve Orkan Çınar arasında 31 Ocak 2020 tarihli karşılıklı sona erdirme, ibraname ve feragatname sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşmede Orkan Çınar'ın Beşiktaş Futbol A.Ş.'den imza parası alacağının bulunmadığı ifadesine yer verildi.

***

ÇEKLER ORKAN'A ÖNCE VERİLDİ, CİRO ETTİRİLDİ, SONRA GERİ ALINDI

Sonrasında çok ilginç bir gelişme yaşandı.

Orkan Çınar'ın babası Meriç Çınar devreye girdi.

Beşiktaş Kulübü'nün mevcut bazı yöneticileri ile görüşen Baba Meriç Çınar, çok çarpıcı bir söylemde bulundu.

Baba Meriç Çınar, "Bu 1 milyon Euroluk 4 adet çek, Beşiktaş Kulübü'nün o dönemki yöneticilerinin isteği üzerine oğlum tarafından ciro edildi, yine aynı yöneticilerin isteği üzerine bu çekler Beşiktaş A.Ş.'ye oğlum tarafından iade edildi, biz bu 1 milyon Euroluk imza parasını hiçbir zaman tahsil edemedik" dedi.

Oğlu Orkan Çınar'ın tüm para işleri ile yakından ilgilenen Baba Meriç Çınar, "Beşiktaşlı yöneticiler o süreçte bu ciro işleminin formalite gereği yapıldığını söylediler, paramızın zaman içinde bize verileceğini ifade ettiler, biz de o günkü ortamda iyi niyetli davrandık, oğlum çeklerin arkasını imzaladı, yani ciro etti, inandık, ama bugüne kadar bu parayı alamadık" şeklinde konuştu.

Meriç Çınar çok detaylı bazı iddialarda da bulundu.

Beşiktaş Kulübü'nün mevcut yönetimi de skandalın üzerine gitti.

Bu süreçte Beşiktaş Kulübü'nün mali yapısını inceleyen KPMG adlı bağımsız denetim şirketi de tüm belgeler doğrultusunda acı gerçeği ortaya koydu.

İlgili çekler incelendiğinde Baba Meriç Çınar'ın söylemlerinin doğru olduğu belirlendi.

Beşiktaş Kulübü bu doğrultuda eski yöneticilerine dava açtı.

***

"BEŞİKTAŞ YÖNETİCİLERİNİN İSTEMİYLE GERÇEKLEŞTİ"

Görüldüğü üzere konu inanılmaz vahim, ciddi, önemli, hassas...

Beşiktaş’ın dava dilekçesindeki ifadeleri aynen aktarmakta yarar görüyorum:

“Futbolcunun (Orkun Çınar) babası Meriç Çınar’ın, toplam 1.000.000,- EUR tutarındaki dört adet çekin, dönemin Kulüp (Beşiktaş) yöneticilerinin istemiyle Futbolcu (Orkan Çınar) tarafından ciro edilerek Beşiktaş Futbol A.Ş.’ye iade ettiğini ve imza parasını Beşiktaş Futbol A.Ş.’den hiçbir zaman tahsil etmediğini ifade ettiği ve ilgili çekler incelendiğinde çeklerin Meriç Çınar’ın ifadesiyle uyumlu şekilde ciro edildiği ifade edilmiştir. (KPMG adlı uluslararası bağımsız denetim şirketi raporunun 18. sayfası).

"İMZA PARASI ADI ALTINDA ÖDENEN PARA, BEŞİKTAŞ'IN ZARARINA OLARAK KARARLAŞTIRILDI"

Dava dilekçesinin 6. sayfasında ise aynen şu cümleler yer aldı:

"Beşiktaş Futbol A.Ş. tarafından imza parası adı altında ödenen paranın tümüyle Beşiktaş Futbol A.Ş. zararına olarak kararlaştırıldığı ve ödendiğinin en büyük kanıtı KPMG (Beşiktaş Kulübü'nün mali tablosunu inceleyen bağımsız denetim şirketi) raporunda ifade edildiği üzere, çeklerin cirantalarının (ciro edilen kişi) Gaziantepspor Kulübü yöneticileriyle olan bağlantılarıdır."

Yine dava dilekçesinde çeklerin numaraları, Orkan Çınar'ın dört senedi de ciro ettiği, bir çekin 100 bin Euro, diğer üç çekin ise 300'er bin Euro tutarında olduğu, ciro edilen kişilerin ve firmaların adları tablo halinde tek tek ortaya konuldu.

Bu tabloda çeklerin kimler tarafından nasıl ve ne şekilde el değiştirdiği gözler önüne serildi.

ORKAN'A VERİLEN ÇEKLERİN ADETA BAŞI DÖNDÜ

Beşiktaş Kulübü yöneticilerinin Orkan Çınar'a ciro ettirdiği dört adet çekin akıbeti konusunda çok çarpıcı bir örnek vermek istiyorum. Dava dilekçesindeki ifadeler doğrultusunda aynen aktarıyorum:

"Örneğin, 1277789 ve 1277790 No'lu 300'er bin Euro tutarındaki iki çek...

24 Ocak 2018 tarihinde '1277789' No'lu çeke istinaden, İstanbul Faktoring A.Ş.'ye 300 bin Euro ödeme yapıldı. 20 Ekim 2017 tarihinde ise Yakıtsan İnşaat Ltd.'ye 45 bin lira vade farkı ödemesi yapıldı.

1277789 ve 1277790 No'lu aynı çeklerin 2. cirantası Balkay Ltd. Şti.'nin Sakarya Şubesidir.

Yine aynı çeklerin 3. cirantası Yakıtsan İnşaat Ltd.'dir.

Yine aynı çeklerin sırasıyla 4. ve 5. cirantaları Softoil adlı şirkettir.

Dönemin Gaziantepspor Kulübü Başkanı İbrahim Kızıl ve futbol şube sorumlusu Mehmet kızıl ve kardeşleri Mustafa Kızıl ve Ercan Kızıl, farklı dönemlerde Softoil'in yöneticiliğini yaptı.

Önemle belirtmek gerekir ki, 'Burak Tığrak' isimli şahıs Softoil'in bir dönemki yetkilisi ve tek pay sahibidir. Orkan Çınar'ın transfer ücreti için kişide edilen ve Gaziantepspor Kulübü yöneticisi Mustafa Kızıl'a elden teslim edilen 300 bin Euro tutarındaki 1277786 No'lu çekin tahsilatı, 1 Ağustos 2017 tarihinde "Aynur Tığrak" isimli şahıs tarafından Denizbank Mezitli Mersin Şubesi'nden gerçekleştirildi.

1277790 No'lu çek için 2 Şubat 2018 tarihinde Eko Faktoring A.Ş.'ye 300 bin Euro ödeme yapıldı."

ÇEKLERİN TÜMÜNDE KIZIL AİLESİ BAĞLANTISI

Beşiktaş Kulübü'nün bu 1 milyon eurosu nihayetinde kimin ya da kimlerin cebine girdi?

Kızıl ailesinin...

Dava dilekçesinde açık açık yazıyor zaten...

Aynen aktarıyorum:

"Futbolcunun (Orkan Çınar) transfer ücreti ve imza parası için keşide edilen çeklerin tümünde Orkan Çınar'ın cirosuyla dönemin Gaziantepspor Başkanı İbrahim Kızıl'ın, futbol şubesi sorumlusu Mehmet Kızıl'ın ve kardeşleri Ercan Kızıl ve Mustafa Kızıl'ın, Kızıl ailesi adına çalışan Tığrak soyadlı şahısların doğrudan ve dolaylı bağlantısı bulunmaktadır. Hiçbir şekilde ödenmemesi gereken fahiş imza parasının daha sonra üçüncü kişilerin menfaatine olarak kullanıldığı görülebilmektedir."

***

KIZIL AİLESİ VUKUATLI

Konuyu dağıtmak istemem ama şu bilgileri vermekte yarar görüyorum.

Tarih 5 Nisan 2012...

Gaziantepspor Kulübü'ne yönelik olarak 6 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan ve adliyeye sevkedilen 22 kişiden 15'i tutuklandı.

Tutuklananlar arasında Gaziantepspor Kulübü Başkanı İbrahim Kızıl, Asbaşkan Mehmet Kızıl, Emin Tığrak ve Tahir Tığrak da vardı.

Aralarında Mustafa Kızıl ve Celal Tığrak'ın da bulunduğu bazı şüpheliler ise serbest bırakıldı.

Tutuklananlar 71 gün cezaevinde kaldı.

Kulüp Başkanı İbrahim Kızıl ile Asbaşkan Mehmet Kızıl'ın 75 yıla kadar hapsi istendi.

Peki, bu tutuklamaların ve de gözaltıların sebebi neydi?

Gaziantep Cumhuriyet Savcısı Orhan Uzun tarafından hazırlanan 66 sayfalık iddianameye göre, Gaziantepspor Kulübü Başkanı İbrahim Kızıl'ın da aralarında bulunduğu 37 şüphelinin işlediği iddia edilen suçlar şunlardı:

-Bankayı aracı kılmak suretiyle şirket yöneticisi sıfatıyla dolandırıcılık...

-Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek...

-Kurulan suç örgütüne üye olmak...

-Sahte özel belgeyi bilerek kullanmak...

Peki, savcılık iddianamesinde ve bilirkişi raporunda ayrıca neler vardı?

-Gaziantepspor Kulübü hesaplarında yolsuzluk yapıldığı...

-Kulüp paralarının Kızıl Grup Şirketleri'ne aktarıldığı...

-Yüzlerce sahte fatura düzenlendiği...

-168 sahte fatura ile 2 milyon 200 bin liralık ödeme yapılmış gibi gösterildiği...

-Ve daha pek çok iddia...

***

MALUM İKİ MENAJERE FAHİŞ KOMİSYON: 490 BİN EURO

Tabii bu transferin bir de menajer tarafı var.

Hangi menajer mi rol oynadı?

Bir değil, iki menajer rol oynadı.

Biri Metin Korkmaz, diğeri Güney Adatepe...

MEC Menajerlik çatısı altında bulunan iki menajer...

Bir menajer yetmezmiş gibi aynı çatı altında bulunan iki menajer iş yaptı.

İki menajerin komisyonu ne kadar mı? Toplam 490 bin Euro... Yani yaklaşık 10 milyon Türk Lirası...

Metin Korkmaz'a 350 bin Euro, Günay Adatepe'ye 140 bin Euro...

Astronomik bir miktar tabii bu...

Belirteyim. Beşiktaş Kulübü tarafından açılan davada bu iki menajere çok fahiş ödemeler yapıldığının tespit edildiği bildirildi.

Bu menajerlerle sözleşme imzalayan kişi de Fikret Orman...

Hemen bir bilgi vereyim: Beşiktaş, Orkan Çınar'la 4 Ağustos 2017'de sözleşme imzaladı. Peki, her iki menajerle ne zaman sözleşme imzalandı? 5 Ekim 2017'de... Yani futbolcuyla imzalanan sözleşmeden 2,5 ay sonra, her iki menajerle bu transferin sözleşmesi imzalandı!

Ne demek gerekir şimdi?

Şunu demek gerekir:

Fikret Orman da, Metin Korkmaz da, Günay Adatepe de bu işi çok iyi biliyor.

***

İKİ MENAJER DE VUKUATLI

İzninizle bu iki menajerle ilgili şu bilgileri de vereyim.

Metin Korkmaz futbol camiasının tam göbeğindedir. Uzun yıllardan beri Türk futbolunda çok güzel operasyonlar yapar.

Pek çok vukuatından birini aktarmak istiyorum:

Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, 23 Temmuz 2020 tarihli toplantısında Metin Korkmaz'a hem menajerlik hem de Adana Demirspor Kulübü'nde yöneticilik yaptığı gerekçesiyle, 1 yıl hak mahrumiyeti cezası verdi. Tahkim Kurulu da onadı.

Aynı Metin Korkmaz halen Adana Demirspor Kulübü'nde Asbaşkan...

Peki, Günay Adatepe kim? Bu beyefendi de vukuatlı... Şöyle ki... Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, 6 Ağustos 2020 tarihli toplantısında Günay Adatepe'ye ömür boyu hak mahrumiyeti cezası verdi ve Tahkim Kurulu da onadı.

Evet, ömür boyu hak mahrumiyeti...

Bu cezanın sebebi ne mi? Günay Adatepe'nin korkunç operasyonlara imza atması!

***

ORKAN, BEŞİKTAŞ'TA 3 MAÇTA TOPLAM 44 DAKİKA OYNADI

Orkan Çınar'la da ilgili bazı bilgiler vereyim.

29 Ocak 1996 doğumlu olan ve 2017 yılında 21 yaşındayken Gaziantepspor'dan Beşiktaş'a gelen Orkan Çınar'ın performansını merak ediyor musunuz?

Beşiktaş forması altında Süper Lig'de sadece 3 maçta forma giydi!

Bu 3 maçta oynadığı toplam süre ne kadar mı? Sadece 44 dakika!

Halen 27 yaşında olan Orkan Çınar, bu sezon hangi kulüpte mi oynuyor?

Kulüpsüz!

Kulübü yok!

Boşta!

***

UMUT GÜNER DE DAHİL EDİLDİ

Peki, şimdi merak edebilirsiniz, Fikret Orman, Ahmet Ürkmezgil ve Metin Albayrak'a dava açan Beşiktaş Kulübü, Orkan Çınar'ın transfer sözleşmelerinde imzası bulunmayan Umut Güner'e niye dava açtı?

Bu sorunun cevabı, dava dilekçesinde verildi.

Umut Güner o dönem Beşiktaş Kulübü'nde asbaşkandı. Futbolcu transferlerinde en etkili isimdi, her bakımdan büyük söz sahibiydi.

Yani, "O dönem Umut Güner'den habersiz kuş uçmaz" denildi.

***

HESAP ÖDENECEK

Durum bu dostlar...

Olduğu gibi aktardım.

Görünen o ki...

Yarınlar çok daha büyük mevzulara gebe...

Davalar birbirini kovalayacak.

Herkes hesap verecek.

Doğrusu bu çünkü...

KPMG adlı uluslararası bağımsız denetim şirketinin raporuna göre Beşiktaş Kulübü'nün son 10 yılda 102 milyon Euro'su havaya uçtu. Beşiktaş'ın bugünkü borcunun üçte biri demek bu!

İşte bu para bulunacak.

Beşiktaş'ın her bir kuruşunun nereye gittiği, kimlere gittiği, nasıl gittiği er ya da geç ortaya çıkacak.

Her ne kadar birileri günü kurtarma doğrultusunda sağa sola sallansa da...

Beşiktaş'ta bu hesap mutlaka sorulacak. 

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI