Beşiktaş'ın Gerçek Borcu Ne Kadar? Denetim Kurulu Ne Yapmaya Çalışıyor?

Beşiktaş kongre üyesi Ekonomist Gökhan Tiryaki, Beşiktaş'ın son mali durumunu mercek altına aldı.

Gökhan Tiryaki'nin sosyal medyadan Beşiktaş malu durumuyla ilgili yaptığı açıklamalar şöyleH 

Denetim Kurulu ,31.03.2020 tarihi itibariyle konsolide borcunu, 3 milyar 78 milyon 902 bin 925 TL olarak açıkladı. Borcun 622 milyon TL'sinin derneğe, 2,456 milyar TL'sinin ise Futbol A.Ş.'ye ait olduğu görülüyor. 

Böylece farklı beyanlarla yaratılan karmaşa sonucu, Beşiktaş'ın devir borcunun da 2,9 milyar TL olduğu rapora göre kesinleşmiş oldu

Bahse konu olan risklerden dolayı 400 milyon TL'lik farkın nedenleri bu raporda yer almamaktadır. Bu risklerden dolayı yükümlülük olacağı öngörülseydi eğer finansal tablolara da yansıtılırdı. Bu risklerle ilgili Denetim Kurulu'nun üyeleri bilgilendirmesi gerekiyor.

Benzer bir tartışmada Divan Kurulu Eski Başkanı Yalçın Karadeniz disiplin cezası almış ve Kurul başkanlığını kaybetmişti.

Borç rakamına geri dönecek olursak 2018 sonu itibariyle 2,4 milyar TL olan borç 650 milyon TL'nin üzerinde artarak ( %25'ten fazla artarak) 2,4 milyar TL'den 3,1 milyar TL'ye yükseldi.

COVID19'dan önce dahi gelirleri 900 milyon TL'den 600 milyon TL seviyesine inerek çıkmaya giren Beşiktaş'ta COVID etkisiyle gelirlerinin 600 milyon TL'nin dahi altına inmesi bekleniyor. Burada önlemler alınması için günler değil artık saniyeler dahi önemli oldu.

Borçlanma maliyetleri hem yapılandırma hem de piyasalardaki gelişmelerle %30 seviyelerinden gerilediği görülüyor. Ancak Beşiktaş'ın güncel borçlanma maliyeti TL'de %17,30-21,6, Euro'da %8,40 ve USD'de %8,4 gibi piyasa şartlarının çok üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Personel sayısının 31.12.19’a göre 18 kişi azalırken, aylık brüt giderin ise 6,9 milyon TL’den 5,2 milyon TL’ye düştüğü görülüyor. Bunda yönetimin ücretlerdeki olumlu tasarruflarının yanı sıra gelir vergisi dilimlerinin yılbaşında sıfırlanarak yeniden hesaplamasının da etkisi var. 

Beşiktaş'ta hem Denetim Kurulu raporların yer alması hem de açıklanması gereken özellikli konuları aşağıda liste halinde paylaşıyorum. Bunların tüm Beşiktaş camiasıyla detaylı ve şeffaf bir şekilde paylaşılması önemli.

1-Raporda yer alan borç tutarının 3 milyar 78 milyon TL’yi dikkate aldığımızda, devir borcunun 2,95 milyar TL olduğu görülüyor. Sayın Başkan’ın açıklamasından sonra Denetim Kurulu da açıklama yapmıştı. Aradaki 400 milyon TL farkın nedenlerinin detaylı paylaşılması gerekmektedir.

2- Raporun düşünceler bölümünde bahsedilen incelemelerle ilgili detaylı bilgilendirme yapılmalıdır.

3- Verilen çekler ve ödeme emirleri hesaplarında yer alan 42,6 milyon TL’nin borç hesaplamasına dahil edilip edilmediği açıklanmalıdır."4- Beşiktaş A.Ş. hariç diğer şirketlerin devreden KDV hesaplarında yer alan 31 milyon TL ile A.Ş.’deki devreden KDV’lerin iade alınabilecek ve alınamayacak ayrımının yapılmasıyla bakiyenin ne kadarında iade alınma hakkının kaybedildiği açıklanmalıdır."

5- İlişkili şirketler arasındaki işlem ve bakiyelerinin detaylı olarak raporda yer alması gerekmektedir."

6- Finansal Durum Tablosu (Bilanço) ve Gelir tablosunun raporda; konsolidasyon öncesi, konsolidasyon tutarları ve konsolide şeklinde yer alması gerekmektedir."

7- BJK İnşaat A.Ş.’nin finansal durum tablosunda yıllara sair inşaat maliyetleri hesabından yer alan 93 milyon TL’nin devam eden hangi projenin maliyetlerinden oluştuğu açıklanmalıdır."

8- Gelecek aylara/yıllara ait gelir/giderler, Alınan/Verilen avanslar ile gelir/gider tahakkuklarını detaylı olarak raporlarda sunulmalıdır."

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI