Kartalhaber Açıklıyor... Tofaş-Beşiktaş Maçı İçin Ne Karar Çıkacak?

Kartalhaber.com özel haberi... Geçtiğimiz Cumartesi günü oynanan Tofaş-Beşiktaş maçı sonrası yaşananlar spor camiasına damga vurdu.

Kartalhaber.com özel haberi... Geçtiğimiz Cumartesi günü oynanan Beşiktaş-Tofaş maçı sonrası yaşananlar spor camiasına damga vurdu. 

Beşiktaş-Tofaş Maçında Ne Yaşandı? 

ING Basketbol Süper Ligi’nin 24. haftasında TOFAŞ Basketbol Takımı ile Beşiktaş, Bursa’da karşı karşıya geldi. Mücadelenin bitimine 3.5 saniye kala hücum eden Beşiktaş, Ercan Osmani’nin dış atış isabetiyle skoru 88-89’a getirdi. Sürenin de sona ermesiyle, Beşiktaş teknik heyet ve oyuncuları parkede büyük sevinç yaşarken; mücadelenin hakemleri son pozisyonu yeniden izleme kararı aldı. Görüntülerden Osmani’nin yan çizgiye bastığı belirlenirken, basket iptal edilerek, hücum hakkı Tofaş  Basketbol Takımı’na geçti. Bitime 1 saniye kala faul hakkı kazanan Tofaş Basketbol Takımı’nda Semaj Christon’ın bir atışından yararlanmasının ardından zorlu randevu 89-86 Bursa ekibi lehine sonuçlandı.

Beşiktaş, konu ile ilgili olarak kural hatası yapıldığı yönünde başvuruda bulundu. İstanbul ekibinin açıklamasında, “Karşılaşmanın baş hakemi, maç saatinin sıfırlanması anında basketbolcumuz Ercan Osmani’nin atmış olduğu üç sayılık basketi 'Anlık Tekrar Sistemi’nde izlemiş ve kuralların kendisine tanımadığı bir yetkiyi kullanarak Osmani’nin basketini geçersiz sayarak açık bir kural hatasına sebebiyet vermiştir” ifadeleri kullanıldı. Beşiktaş maçın 88-86  Beşiktaş lehine tescil edilmesini isterken Tofaş kulübü de yaptığı açıklamada, "Maçın sonucuna yapılan itiraz başvurusu sonrası yaşanılacak süreç ve verilecek kararın, Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından ilgili yönetmeliklere göre yönetileceğine dair inancımız tamdır" görüşünü dile getirdi.

Kartalhaber.com Açıklıyor... Tofaş-Beşiktaş Maçı İçin Ne Karar Çıkacak? 

1. Kural diyor ki, hakemler maç bitiminde son iki dakika içinde sürenin dolmadığına bakabiliyor. Yönetmelik; hakemler görüntüyü izlerken oyuncunun çizgiye basıp basmadığına bakamaz" diyor. Ama sürenin dolup dolamadığına bakarken böyle bir ihlal olup olmadığın görürse, buna göre de kararında değişiklik yapabilir. Yani hakem ayağını oyun alanın dışına basıp basmadığına bakmaya gidiyorum diyemez, ama süre için gittiğinde oyuncunun oyun sahasını belirleyen çizgiye bastığını görürse de kararını değiştirebilir. Beşiktaş basketbol şubesi ''Hakem oyuncunun çizgiye basıp basmadığına bakamaz'' diyor ama şube burada yanılıyor çünkü kuralda hakemi kurtaran bir açık var. Hakem burada ''Maçın sonunda sürenin bitip bitmediğine gittim'' diyor ve görüntüyü izlerken ihlali görünce de topu Tofaş'a veriyor. 


2. Bu maddede 'Shooting act' diye önemli bir ayrıntı var; oyuncunun şut pozisyonunda olup veya olmaması... Buradaki en önemli ayrıntı Beşiktaşlı oyuncu Ercan Osmani'nin çizgiye basıp basmadığı şut pozisyonunun içinde mi dışında mı? Eğer şut pozisyonun içindeyse hakem onu çizgiye bastığını insiyatif kullanıp kararını verebilir, bu da maçı Tofaş lehine tescil edilmesine neden olur. Eğer ''Şut pozisyonu içinde değil, pozisyon önce' yorumlarsa o zaman Beşiktaş haklı çıkar. 

Dolayısıyla Tofaş-Beşiktaş maçı için nihai karar Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu tarafından verilecek. Ve karar alınırken ''Pozisyon şut pozisyonun içinde mi, dışında mı?' sorusunun yanıtı aranacak. 

Eğer bu pozisyon şu pozisyonun içinde kararı çıkarsa; hakemin iptal kararı doğru olacak ve karşılaşma Tofaş lehine tescil edilecek. 

Eğer şut pozisyondan önce yapılmış bir ihlal kararı çıkarsa Beşiktaş haklı çıkacak. Bu karar sonrası kural hatası olacak ve maç tekrar edilecek. 

3. TBF Yönetim Kurulu eğer şut pozisyonundan önce ihlali belirlerse kalan 3 saniyeyi oynanıp oynanaması konusunu masaya yatıracak. Federasyon üyelerinin maçın son 3 saniyesini oynatma gibi riski göz önüne alamayacağı için Basketbol Federasyonu'nun "Bu bir karar hatasıdır" diyerek maçı tekrarlaması çok büyük olasılık... 

Türkiye'de futbol hakemleri konuşulurken basketbol hakemleri onlardan bile daha kötü olmayı başardı. Tofaş-Beşiktaş maçında üç hakemin son saniyeleri uyur gezer gibi seyretmesi büyük rezillikti. Büyükçekmece-Bursaspor maçında Bursalı oyuncu maçın bitmesine saniyeler kala 3 sayı çizgisinin gerisindeki rakibine öyle bir faul yapıyor ki, o faulü çalmamak büyük cinayet. 

Maalesef futbolumuzda ve basketbolumuzda hakemler kaliteyi düşürüyorlar. Profesyonel hakemler yetişmiyor ve hakemler sürekli babadan oğula geçen bir meslek gibi sürekli aynı ailelerden gelen kişiler hakemlik yapıyorlar ve onlarda yıllardır çok kötü performans sergiliyorlar. 

Birçok düzgün hakem de lobilerin baskısıyla karşı karşıya kalırken ne TBF, ne de Merkez Hakem Kurulu da iyi hakemlerin arkasında durmuyor. 

Kartalhaber.com 

'Almayın' demiyoruz, 'Çalmayın' diyoruz... 

EN ÇOK İZLENEN VİDEOLAR
youtube kanalımıza abone olun





Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından farklı kanallar veya ilgili mevzuat kapsamında kamu veri tabanları üzerinden ve farklı hukuki sebeplere dayanarak; sunduğumuz ürün ile hizmetleri sağlamak, geliştirmek ve ticari faaliyetlerimizi yürütmek amacıyla toplanmaktadır.

KABUL EDİYORUM ÇEREZ POLİTİKASI