Sevgili Beşiktaşlılar,
Bugüne kadar Beşiktaş'ın her makamında bulunan isimlere saygıyla bakmaya çalıştım. Bu isimlerin başında da Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk gelir. Geçmişte, kendisiyle ilgili zaman zaman olumlu yazılar kaleme alıp, camia için önemli bir figür olduğunu ve bazen haksız eleştirilere maruz kaldığını ifade etmiştim. Hatta Onursal başkan Süleyman Seba’nın son yıllarında yanında bulunduğunu ve sayısız iyilik yaptığını dile getirmiştim. Bu konuda yazdıklarımın arkasındayım.
Ancak, Tevfik Yamantürk’ün bu yaz yapılacak seçimde Divan Kurulu Başkanlığı'na aday olmayacağını açıklaması ve sonrasındaki gelişmeler, kendisini yanlış anladığımı ya da belki de hiç anlayamadığımı fark etmemi sağladı.
Geçtiğimiz gün kulüp binasında gerçekleşen mazbata törenine gribal enfeksiyon nedeniyle katılamadım. Tören sonrası Tevfik Yamantürk'ün konuşmasını eleştiren birçok telefon aldım. Beşiktaş'ta mazbata töreninde yaptığı konuşmayı kulübün YouTube kanalından dikkatlice izledim.
Dinlerken büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Ardından defalarca durdurup, cümleleri teker teker not aldım. Maalesef kafamdaki Yamantürk imajı yerle bir oldu.
Öncelikle, Sayın Yamantürk'ün konuşmasının başında hazırlıksız olduğunu itiraf etti. Beşiktaş Divan Kurulu Başkanı olarak en azından birkaç dakikalık bir hazırlık yapması gerekmez miydi?
Beşiktaş'ın büyüklüğü
Serdal Adalı'nın zor bir göreve geldiğini söylerken, “Daha büyük organizasyonlarda başarılı oldu” dedi. Peki, bu daha büyük organizasyonlar nedir? Hangi yapı, Beşiktaş kulübünden daha büyüktür? Serdal Adalı'nın otelinde para ödenmediğini ifade ederek hangi mesajı vermek istedi kimse anlamadı. Bu tarz ifadeler, yeni bir başkanın heyecanla başlayacağı görev tesliminde yakışmadı.
Sayın Yamantürk, konuşmanızda “Kulübün bu zor günlere gelmemesi için ne yapmamız gerekir, onu düşünmemiz gerekir” dediniz. Bu cümleyi yanlış duyduğumu zannedip defalarca başa alıp dinledim. Sayın Yamantürk, yapmayın, etmeyin! Siz 2017’den bu yana Divan Kurulu Başkanısınız ve bu süre içinde kulüp üç başkan değiştirdi. Peki, kulüp bu günlere gelirken neden suskun kaldınız? Kulübün çıkarları için neden daha etkili bir rol oynamadınız?
Ardından “Beşiktaş bu zor günlerin altından kalkar. Biz istemesek de kalkar” ifadesi, bir Divan Kurulu Başkanı’na yakışmadı. Beşiktaş'ın başarısı için siz ve tüm camia elinizden geleni yapmaya hazır olmalısınız. Bu sözleriniz, kulübün satışına ya da şirketleşmesine dair bir ima mıydı?
“Başkanlar gelip gidiyorlar, ‘Ben yaptım, ben ettim’ diyorlar ve fatura bize kalıyor” dediniz. Hangi başkan hangi yanlış kararları aldı, biraz daha açar mısınız? Bu sözleriniz, özellikle Fikret Orman için önem taşıyor. Çünkü; kendisi size Divan Kurulu Başkanlığı yolunu açan kişidir. Ahmet Nur Çebi ve Hasan Arat dönemlerine dair somut eleştirileriniz nelerdir? Sahi bu dönemlerde ne gibi yanlışlıklar yapıldı ve perde arkasında neler yaşandı? Özellikle Arat'ın görevi bırakmasındaki gerçek neden nedir?
Divan Kurulu’nun yetkilerinin tüzük tadil kongresiyle elinden alındığını belirttiniz. O günlerde neden daha etkili bir çağrı yapmadınız? Divan Kurulu Başkanı olarak bu makamınızı ve size olan saygıyı kullanarak daha fazla destek çekebilirdiniz. Mesela Beşiktaş'ın tüzüğü eski yönetimin yandaşlarının 40-50 kişi el kaldırmasıyla değişti. Siz Divan Kurulu başkanı olarak elinizi kaldırsanız en az 300 kişi toplayabilirdiniz. Ancak bu konuda da maalesef pasif kaldınız.
Sayın Tevfik Yamantürk,
Görev sürenizin son altı ayındasınız. Sizin de dediğiniz gibi; “Beşiktaş kalıcı, kişiler gelip geçicidir.”
Üzülerek söylüyorum ki; Beşiktaş Divan Kurulu Başkanlığı gibi saygın bir makama yakışmayacak bir konuşma yaptınız. Bu konuşma, Beşiktaş camiasını büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.
Camiadan bir özür dilemeli ya da konuşmanızdaki detayları daha açık ve net bir şekilde ifade etmelisiniz. Tabii ki bizim de bilmediğimiz, hasır altı yapılmaya çalışılan gerçekler örtbas edilmiş olabilir. Lütfen, Beşiktaş'ın asli menfaatleri için varsa bildikleriniz, Beşiktaş'ın önünü açmak için açıklayın. Camia bu sarmaldan artık kurtulsun!
Erce Kaftan - Kartalhaber